donderdag 11 augustus 2016

Fotocollectie van Coralie Van Vlieberge (negatieven op glas) aangemeld bij de Archiefbank Vlaanderen

http://www.archiefbank.be/?q=node/186&id=17201

Titel:
fotonegatieven op glas gemaakt door Coralie Van Vlieberge (°1865 +1957) Merelbeke, Oost-Vlaanderen


Archiefcode:

Datering:
- Circa 1905-1925

Archiefvormer:
Coralie-Marie Van Vlieberge, geboren op dinsdag 4 juli 1865 te Merelbeke, overleden op zondag 18 augustus 1957 te Merelbeke. De glazen negatieven dateren naar schatting (van de leeftijden van een aantal afgebeelde personen) tussen 1905 en 1925.

Bereik en inhoud:
Het zijn meestal portretfoto's of groepsfoto's van familieleden ter gelegenheid van huwelijken. Heb deze negatieven allemaal ingescand en digitaal omgezet naar een positief (foto). De foto's tonen meestal mensen uit  Merelbeke (veelal familieleden van elkaar).  Heel wat mannelijke personen in uniform (na de 1e wereldoorlog). 1 foto van Gaston Wollaert, die genomen werd op wapenstilstandsdag 11 november 1918, toen hij het ouderlijk huis bezocht in Merelbeke, de dagen voor de wapenstilstand lag hij met zijn eenheid aan de overzijde van de Schelde gelegerd in Zwijnaarde. Groepsportretten ter gelegenheid van huwelijken. 1 foto aan het buurtspoorwegstation van Merelbeke waarop te zien is hoe veehandelaars runderen bijeendrijven en in een veetransportwagon laden. 1 foto van een groep steenbakkers. Foto's van een overledene.

Omvang en materiele vorm:
100 glazen negatieven, verpakt in papier in kartonnen doosje
Bijkomende informatie en opmerkingen:
Deze glazen negatieven zijn slechts een fractie van het aantal negatieven die Coralie Van Vlieberge ooit maakte, maar helaas is het overgrote deel verloren gegaan bij het leegmaken van haar huis na haar overlijden.
Er zit 1 bizar  glazen negatief tussen, een foto van deze afbeelding:
http://www.metmuseum.org/exhibitions/view?exhibitionId=%7b0fac0082-140b-4a98-a0c6-bccdafd39233%7d&oid=477154
voorstellende JJob en zijn drie dochters. Het is een Koptisch manuscript dat nu in Italië bewaard wordt. De Kopten (van het Grieks Aiguptos) zijn de Egyptische christenen en hun taal, het Koptisch, is het laatste stadium van de Oud-Egyptische taal. Voor alle duidelijkheid: de 4 afgebeelde figuren zijn niet Job en zijn drie vrienden maar wel Job en zijn drie dochters! Daarover vind je meer in het Boek Job hoofdstuk 42 vers 13 en volgende.
Coördinaten aan het manuscript: Sahidic Job, Naples, National Library, MsI..B.18

Bewaarplaats:

Type bewaarplaats:
Organisatie/instelling:
Particulier:

Naam: Piet Wollaert
E-mail: stamboom.wollaert@antwerpen.be

Uw contactgegevens:
Naam: Piet Wollaert
E-mail: stamboom.wollaert@antwerpen.be 
-------------------------------------
Hier een link naar de blog van Peter Eyckerman over het belang van fotocollecties voor genealogisch onderzoek en een artikel dat hij hierover publiceerde.

Geen opmerkingen: